26 mars, 2014

Sötpotatisklyftor med lime-och citrongräsdip

Mina allra bästa recept kommer oftast från idéer jag får från vänner, ibland så långväga som från en vän till en vän till en vän. Det här receptet på underbara sötpotatisklyftor finns i kokboken Plenty och är skapat av en vän till Yotam Ottolenghi. 

4 pers

3 medelstora sötpotatisar (jag mixade vit och lila)
4 msk olivolja
1 1/2 tsk malen koriander
3/4 tsk havssalt
1 färsk röd chili, finhackad
2 msk färska korianderblad, finhackade

Dippsås
1/2 citrongrässtjälk
2 dl créme fraiche
2 limefrukter, zest och saft
50 g färsk ingefära, skalad och finriven
1/2 tsk salt

1. Sätt ugnen på 200g
2. Skölj potatisarna och dela dem på längden. Skär sedan varje halva i fyra klyftor
3. Lägg klyftorna i en ugnsfast form på bakplåtspapper. Pensla varje klyfta med olivolja och strö över koriander osh salt. Rosta i ugnen i ca 25 min tills potatisen blir mjäll och gyllenbrun. Ta ut ur ugenen och låt svalna svalna en aning.
4. Dippsås. När potatisen går klart i ugnen gör du dippen. Finhacka citrongräset eller mal i en kryddkvarn. Blanda med övriga ingredienser och ställ åt sidan.
5. Lägg upp potatisen på ett stort serveringsfat och strö över den finhackade chilin och koriandern. Servera med dippsåsen.

12 mars, 2014

Vegetarisk butternut chili med rökig chipotle

Äntligen en anledning att handla på matbutiken Extreme Food! butiken på Östgötagatan i Stockholm med ätbara insekter och exotiskt kött!(?) Utöver det där lite modiga sortimentet har dom en mängd såser och kryddor, mycket mexikanska och amerikanska produkter. 
Kolla in sortimentet på www.extremefood.se
Det jag handlade var Chipotle en Adobo, en rökt Jalapeño i sås på burk. Helt oslagbar ingrediens i chiligrytan! Servera chilin med quesadillas och avokado. 

4 pers
Tillagning: 1tim 20 min (20 min prep och 1 tim kok)

Chili
1 röd lök
2 röda paprikor
1 liten butternut, 7-800g
4 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1 tsk salt
2 tsk chilipulver
1 tsk mald kummin
1 lagerblad
1/4 tsk kanelpulver
1/2-1 msk Chipotle en Adobo (ca 1 chilifrukt och lite sås. Mixa med stavmixer.)
1 veg buljongtärning + 5dl vatten
1 burk krossade tomater , 390g
2 burkar svarta bönor, sköljda
2 avokados
1 kruka koriander

Quesadillas
6 soft tortillas, medium
200g riven cheddarost
2 msk hackad jalapeño
2 msk hackad färsk koriander
olivolja

1. Chili. Skala och hacka butternut, grovhacka paprika och finhacka löken. Använd gärna en stor stekgryta och fräs grönsakerna i olivoljan tills löken börjar bli transparent. Rör om då och då så det inte bränner.
2. Sänk värmen till medium och addera de övriga ingredienserna förutom avokados och koriander. Låt koka under lock i en timme, rör om då och då. Nu är det dags för smaktest. Addera mer chipotle om önskas. Jag var nöjd med 1/2 msk.
3. Quesadillas. Pensla tre tortillas med lite olivolja. Lägg på jämt med riven ost på den openslade sidan. Strö över hackad jalapeño och korianderblad. Lägg på de övriga tre bröden och pensla med olja. Stek i torr stekpanna i 1-2 min på var sida. Skär upp i trekanter och servera genast. 
4. Chiligrytan serveras bäst i skålar toppad med hackad avokado och korianderblad. Gärna också gräddfil vid sidan av.  

Matbloggstoppen

Matbloggstoppen