12 mars, 2014

Vegetarisk butternut chili med rökig chipotle

Äntligen en anledning att handla på matbutiken Extreme Food! butiken på Östgötagatan i Stockholm med ätbara insekter och exotiskt kött!(?) Utöver det där lite modiga sortimentet har dom en mängd såser och kryddor, mycket mexikanska och amerikanska produkter. 
Kolla in sortimentet på www.extremefood.se
Det jag handlade var Chipotle en Adobo, en rökt Jalapeño i sås på burk. Helt oslagbar ingrediens i chiligrytan! Servera chilin med quesadillas och avokado. 

4 pers
Tillagning: 1tim 20 min (20 min prep och 1 tim kok)

Chili
1 röd lök
2 röda paprikor
1 liten butternut, 7-800g
4 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1 tsk salt
2 tsk chilipulver
1 tsk mald kummin
1 lagerblad
1/4 tsk kanelpulver
1/2-1 msk Chipotle en Adobo (ca 1 chilifrukt och lite sås. Mixa med stavmixer.)
1 veg buljongtärning + 5dl vatten
1 burk krossade tomater , 390g
2 burkar svarta bönor, sköljda
2 avokados
1 kruka koriander

Quesadillas
6 soft tortillas, medium
200g riven cheddarost
2 msk hackad jalapeño
2 msk hackad färsk koriander
olivolja

1. Chili. Skala och hacka butternut, grovhacka paprika och finhacka löken. Använd gärna en stor stekgryta och fräs grönsakerna i olivoljan tills löken börjar bli transparent. Rör om då och då så det inte bränner.
2. Sänk värmen till medium och addera de övriga ingredienserna förutom avokados och koriander. Låt koka under lock i en timme, rör om då och då. Nu är det dags för smaktest. Addera mer chipotle om önskas. Jag var nöjd med 1/2 msk.
3. Quesadillas. Pensla tre tortillas med lite olivolja. Lägg på jämt med riven ost på den openslade sidan. Strö över hackad jalapeño och korianderblad. Lägg på de övriga tre bröden och pensla med olja. Stek i torr stekpanna i 1-2 min på var sida. Skär upp i trekanter och servera genast. 
4. Chiligrytan serveras bäst i skålar toppad med hackad avokado och korianderblad. Gärna också gräddfil vid sidan av.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Matbloggstoppen

Matbloggstoppen