26 februari, 2012

Hemlagade hamburgare i surdegsbröd


Vi lyssnar på Elvis och lagar hamburgare. Receptet kommer från Sveriges Hemingway, Per Morberg. Jag minns inte mycket av hans insatser i Rederiet, och när jag nu googlar bilder på den forna skådisen kommer en uppsjö bilder på en man som med yviga gester tillreder kött, fångar hummer med harpun, poserar med kniv eller jagar dovhjort. Alltid i tweedkostym.
I vilket fall är receptet briljant. Godare burgare får man leta länge efter. Kanske att de av Wagyukött hos Mattias Dahlgren är bättre ;)

ca 8 hamburgare
4 pers

Hamburgaren
500 g ekologisk nötfärs
1 gul lök
1 dl ströbröd
1 dl grädde
1 ägg
1 msk fransk senap
1 msk cognac
1 krm chilipulver
salt
svartpeppar
smör att steka i

Tillbehör
Runda Surdegsbröd (Fazer)
8 skivor cheddarost
3 stora tomater, skivade
1 stor rödlök, skuren i ringar
Isbergssallat
Fransk senap
Ketchup

Potatis
10 normalstora potatisar
2 sötpotatisar
olja
flingsalt

1. 
Potatis.
Tvätta potatisarna och dela varje potatis i 4-6 klyftor. Lägg i en ugnsfast form och ringla över olivolja och flingsalt. Tillaga i ugnen på hög värme. Gasugn steg 8, ca 250 g i ca 35-40 min.

2. 
Hamburgare.
Lägg köttfärsen i en bunke. 
Finhacka löken och blanda den sedan med färsen. Tillsätt övriga ingredienser. Gott med ganska mycket peppar!
3. Forma färsen till burgare och stek i smör. Peppra en extra gång i stekpannan!
4. Förbered tillbehören och värm bröden i ugnen lagom tills potatis och burgare är klara.

16 februari, 2012

Chokladmilkshake extra allt!!

"I gotta know what a five dollar shake taste like"… 

Jag vill vara cool som Mrs. Mia Wallace i Pulp Fiction. Vit skjorta och korta byxor. Gå på diner och beställa en "Martin Lewis" Men just nu är jag i Sverige, inte i staterna, så jag fixar min egen shake.

"Good dam! it´s a pretty fucking good milkshake" (Vincent Vega i Pulp Fiction)

2 pers

1/2 l vaniljglass
3 dl mjölk
1 banan
4 msk kakaopulver
3-4 msk baileys 
1 tsk vaniljsocker (kan uteslutas, beror på glassen du använder)

Mixa alla ingredienserna och servera direkt i höga glas med sugrör. Yam!




03 februari, 2012

Ugnsbakad torsk med kräftskagen & linssallad

Måndag kväll är sällan den kväll då man experimenterar i köket. Oftast kör man på ett säkert kort, något man lagat tusen gånger och skulle kunna göra i sömnen. Har man inga ess i ärmen eller vill ha något nytt är den här fiskrätten toppen. Skagenröran på kräftor kan så klart göras även på räkor, och får man över är den grym till bakad potatis!

2 pers


Fisken
2 torskfiléer (ca 200 g)
1/2 tsk timjan
citron
olivolja
flingsalt 
nymalen svartpeppar

Kräftskagen
1/2 burk kräftstjärtar
1/2 äpple
2 msk finhackad rödlök
1 1/2-2 msk riven pepparrot
1 msk lätt majonäs
3 msk créme fraiche
dillvipporna från en färnkål
citron
en nypa chilipulver
flingsalt
nymalen svartpeppar

Linssallad
1 dl belugalinser
1/2 grönsaksbuljong
olivolja
1/2 finhackad rödlök
citronskivor
flingsalt 
nymalen svartpeppar

1. Skölj och koka linser tillsammans med buljongtärning efter angivelserna på förpackningen. 
2. Gör ett foliepaket för varje fiskfilé. Ringla lite olja över fisken, salta & peppra. Strö över timjan och täck fiskbitarna med tunt skivad citron. Stäng ihop foliepaketet och baka i ugn på 225gr tills fisken delar sig i lameller.
3. Dags att göra skagen. Skala och tärna äpplet, finhacka löken, skölj kräftstjärtarna, hacka dillvipporna och blanda sedan alla ingredienser i en skål. Smaka av med citronsaft, salt och peppar. 
4. Hetta upp lite olja i en djup stekpanna och svetta löken mjuk. Tillsätt de färdigkokta linserna tillsammans med skivad citron. Stek ett par minuter och smaka av med salt och peppar.

Servera med finhyvlad färnkål och lite blandade spröda salladsblad.

Matbloggstoppen

Matbloggstoppen