13 februari, 2011

Spenatpannkaka med humus

Där jag kommer ifrån sägs det ofta att spenat är fullproppat med järn. Man blir stark som Karl Alfred och frisk som en nötkärna! Men det är tydligen en skröna... Järnhalten är bara lite högre än i andra grönsaker, och dessutom innehåller de en slags järnblockad (oxalater) så resultatet blir ungefär som att käka gurka. Besvikelse! Däremot så är spenaten rik på bland annat antioxidanter, A-och E-vitamin. Så njut av dessa pannkakor och tänk att dom i alla fall förlänger livet!

4 pers eller ca 6 pannkakor

för pannkakorna:
400 g tinad bladspenat
3 dl kokta kikärtor
2 charlottenlökar
2 tsk kumminfrö
1 tsk färnkålsfrö
2 tsk mald koriander
2 msk hackad färsk mynta
1 tsk bakpulver
100 g kikärtsmjöl
50 g durum vetemjöl
2 tsk salt
100 ml vatten
olivolja att steka i

för humus:
4 dl kokta kikärtor
4 msk olivolja
2 msk tahini
1 tsk mald kummin
pressad citron efter smak

gör humusen:
1.Mixa alla ingredienserna förutom citronen till en slät smet.
2. Smaka av med citronsaften och eventuellt lite chili pulver.
3. Om du vill ha en tunnare konsistens på din humus så brukar jag blanda ut med lite vatten, brukar räcka med någon matsked.

för att göra pannkakorna:
1. Mixa alla ingredienser, utom olivoljan, till en lagom tjock smet.
2. Värm olivoljan i en teflonpanna och stek ett par pannkakor i taget tills de har en gyllene färg på båda sidor.






Matbloggstoppen

Matbloggstoppen