30 november, 2009

Laxbiffar med sesamfrö


Pollys Laxbiffar kallar Anna Bergenström denna rätt som finns med i boken "Under valnötsträdet". 

Himmelskt goda är dom, vända i sesamfrö. Doftar av lime och koriander och får mig att drömma om Thiland och kanske även om Vietnam. Godast tillsammans med bara en grönsallad på spenat, och så en liten citrussallad att ha vid sidan om. 


4-5 pers


400g laxfilé

1 liter vatten + 1 tärning fiskbuljong

1 finhackad röd chili

1 finhackad salladslök

2 medelstora kokta potatisar

1 ägg

4 strimlade kaffirlimeblad

2 tsk finhackad ingefära

2 tsk fisksås

3 msk hackad färsk koriander

5 msk limesaft

7 msk sesamfrön

neutral olja för stekning


1. Koka upp vattnet med buljongtärning i en vid kastrull. Lägg ner laxen och låt vattnet koka upp igen. Lyft av genast och ställ kastrullen på en träskärbräda i 7 minuter under lock. Ta av locket och låt svalna

2. Ta upp fisken och utan skinnet och lägg köttet i en bunke. Mosa med en gaffel. Blanda i de mosade potatisarna och alla övriga ingredienser utom sesamfrön. Rör ihop till en färs som du sedan formar till ca 25 små biffar. 

3. Häll ut sesamfrön på en tallrik, vänd biffarna i fröna innan du steker i en fettsnål stekpanna.


Till Salladen


Vill du göra salladen lite matigare så har du i 1 dl kokta puylinser och fint skivad färnkål. Har du en mandolin använder du den, annars funkar det fint med vanlig potatisskalare.


Baby spenat

1 1/2 msk rostat sesamfrö 


Dressing


1-2 tsk sesam olja

1 tsk neutral olja

1 msk vatten


Vispa ihop alltsammans och slå över salladen strax innan servering

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Matbloggstoppen

Matbloggstoppen